Jesteś tutaj: Start / POSIŁKI

POSIŁKI

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF

Drodzy Rodzice!
Od 1 września 2016r weszło  nowe Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty, oraz wymagań jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach
.

Prawidłowe żywienie dziecka w okresie przedszkolnym to jeden z najważniejszych czynników gwarantujących zdrowie i prawidłowy rozwój fizyczny i umysłowy dzieci. W naszej kuchni przygotowywane są domowe posiłki.

Podajemy dzieciom pokarmy zawierające najważniejsze wartości odżywcze. Panie kucharki same robią domowe wypieki, racuchy, naleśniki, kluski, placki. Każdego dnia dzieci otrzymują trzy smaczne posiłki: śniadanie, obiad, podwieczorek,  stanowią one 3/4 dziennego zapotrzebowania dziecka w wieku przedszkolnym na białko, węglowodany, tłuszcze i witaminy (zgodnie z normami Instytutu matki i dziecka).

W naszym przedszkolu staramy się aby w naszych potrawach wykorzystywać najszerszy asortyment produktów z wszystkich grup. W  jadłospisach wykorzystujemy atrakcyjność potraw dostosowując je do pory roku i produktów sezonowych.

        ŚNIADANIE:

  • zawiera mleko z dodatkiem produktów zbożowych;
  • pieczywo mieszane, masło, wędliny, sery, jaja, różnorodne pasty, warzywa;
  • napoje w postaci: herbaty różne rodzaje, kakao, kawy z mlekiem, bawarka, soki owocowe.

 

       OBIAD:

  • zupa na wywarze z chudego mięsa lub drobiu, z dużą ilością jarzyn, natki, oraz z dodatkiem głównego składnika, który nadaje zupie charakterystyczny smak;
  • drugie danie: produkty białkowe jak chude mięso, drób, ryby, jaja, ser. Produkty objętościowe to ziemniaki, kasze, makarony.  Niezbędne dodatki warzyw w postaci surówek;
  • kompot owocowy (w zimie z mieszanki owoców mrożonych).

 

       PODWIECZOREK:

  •  jest uzupełniającym posiłkiem: jogurty, kisiele, budynie, galaretki, ciasta, koktajle, desery mleczno-owocowe, świeże owoce.